Rookmelder vaak een verwaarloosde levensredder

Nieuws

6/1/21

Door Emile Bode

 

In 2022 zijn rookmelders voor iedereen verplicht

Rookmelder: een waarloosde levensredder

 

Goed werkende rookmelders zijn vanlevensbelang. Toch krijgt onze redactie met enige regelmaat krijgen wij mailtjesvan abonnees die worstelen met hun rookmelder. De batterijen van de oude typeszijn lastig te verwijderen en dan ook nog op een wankel krukje staan.

 ,Heel herkenbaar,” zegt Patrick Hageman uit Schagen. De voormalige brandweerman is eigenaar van het bedrijf NaQuBo en installeert in het hele land rookmelders.

,,Niets is zo erg als wanneer ’s nachts  het alarm afgaat omdat de batterij bijna leeg is. Je schrikt je een beroerte. Vele tienduizenden mensen halen dan de batterij uit het toestel en laten het maar zitten. Zo wordt het apparaat  waardeloos.”

Volgens Patrick moet je goedkope rookmelders eigenlijk elke maand schoonzuigen met de stofzuiger maar vrijwel geen sterveling doet dit. En een melder moet eigenlijk  om de tien jaar vervangen worden. Doe je dat niet, dan kan het apparaat wellicht geen alarm meer slaan.  Een woning beveiligen is maatwerk. Ik kijk naar het huis en de wensen van de bewoners en geef dan mijn advies. En ik installeer op elke verdieping een rookmelder met een batterij die tien jaar meegaat.”

Rookmelders hebben hun nut allang bewezen. Hageman: ,,De meeste slachtoffers bij brand vallen door het in ademen van rook. Als je slaapt, ruik je niets, je neus werkt niet. Alleen je gehoor werkt nog. Doordat rook veel giftige gassen bevat, raak je snel in een diepe bewusteloosheid.”

 

In woningen die gebouwd zijn na 2003  is een rookmelder verplicht. Deze apparaten moeten aangesloten zijn op netvoeding. Maar er is altijd een batterij in het apparaat aanwezig dat ervoor zorgt dat tijdens stroomuitval de rookmelder blijft werken.

 Het kabinet wil de rookmelder nu in alle woningenverplicht stellen. Mogelijk al in juli 2022.

Volgens Esmé Woerdmanvan de Nederlandse Brandwonden Stichting is dat hard nodig.  ,,Circa 70%van de huishoudens heeft tenminste één rookmelder hangen maar bij slechts 35% werkt de rookmelder en hangt deze op de juiste plek. Deze aantallen moeten dus echt omhoog.”

Wilt u weten hoeveel rookmelders u thuis nodig heeft, ga dan naar de uitstekende website rookmelders.nl van de brandweer en de Brandwondenstichting.

Brand en rook zijn een gevaar in huis, maar koolmonoxide, ook bekend als CO, is een sluipmoordenaar. Je ziet of ruikt het niet maar wanneer je het inademt kan dit ernstige lichamelijke gevolgen hebben. Een koolmonoxidemelder kan uitkomst bieden. Koop er altijd een met de norm NEN-EN50291 want er zijn ook veel ondeugdelijke koolmonoxide op de markt.

Producten

Life saving innovations

Toonaangevend met de modernste technologie en ontworpen om de meest betrouwbare, efficiënte en wenselijke oplossingen voor de thuisveiligheid te leveren.