Brandveiligheid en kinderen

Hoort uw kind een rookmelder?

Wat u moet weten over rookmelders en kinderen!

Altijd een rook- en koolmonoxidemelder

Rookmelders waarschuwen snel, maar uit recent onderzoek blijkt dat jonge kinderen doorslapen bij bijvoorbeeld harde geluiden, stofzuigen of het per ongeluk afgaan van de rookmelder. Dat gebeurt ook als de rookmelder terecht alarm geeft en je uit huis moet vluchten. Als er brand ontstaat in huis, is het belangrijk dat je zo snel mogelijk je huis kunt verlaten. Door brand kunnen de normale vluchtwegen geblokkeerd zijn. Die bekende trap, hal en overloop zijn onherkenbaar geworden en soms niet of zeer moeilijk te bereiken. Dit komt niet alleen door het vuur, maar vooral door de dikke en giftige rook. Je ziet niets meer en ademen gaat moeizaam. Om in geval van brand zo snel mogelijk buiten te kunnen zijn, moet je dat oefenen van tevoren. Daarbij helpt een vluchtplan. Denk je dat het jou lukt om binnen één minuut buiten te staan?

Vluchtplan

Vind je uitweg snel!

Bij brand verandert je huis in een doolhof, want de verduisterende rook zorgt ervoor dat je niets meer ziet. Je ziet geen hand voor ogen. Ben je in paniek, dan kan het vinden van de uitweg nog moeilijker zijn. Zorg daarom voor je eigen vluchtplan:

  • Bepaal de snelste vluchtroute.
  • Bedenk een alternatief voor het geval de eerste route is geblokkeerd.
  • Bepaal een vaste plek waar de huissleutels ALTIJD liggen en waar ze voor iedereen bereikbaar zijn.
  • Spreek af wie in geval van brand verantwoordelijk is voor het vluchten van de kinderen en wie voor de huisdieren.
  • Spreek een ontmoetingsplaats af buiten het huis, zodat de brandweer snel weet of er nog iemand binnen is

Actie

Ga er bij brand vanuit dat je kinderen wakker moet maken

Laat kinderen op de laagste slaapverdieping slapen en houd hun kamerdeur in verband met rookverspreiding dicht. Vroegtijdige alarmering is nu zeker van belang gezien de extra tijd die nodig is om deze personen te helpen ontvluchten. Eventueel kan in de kamers van kinderen een rookmelder geplaatst worden die met de melder bij of in de kamer van de ouder/verzorger is doorverbonden.

Dit is vooral van belang indien er in die kamers wordt gerookt, of indien daar op een andere manier gemakkelijk brand kan ontstaan.
Meer rookmelders zijn nodig wanneer de afstand tussen rookmelder en toegangsdeur van enige ruimte met brandgevaar groter is dan 7 meter, en wanneer de afstand tussen rookmelder en toegangsdeur van de slaapkamer van ouders/verzorgers groter is dan 3 meter.

Er is tenminste één rookmelder op elke slaapverdieping nodig
Er zijn tenminste twee met elkaar doorverbonden rookmelders nodig (één in de woonkamer en één op de slaapverdieping), wanneer slaapkamers op verdiepingen alleen via de woonkamer op de begane grond kunnen worden verlaten. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een open trap vanuit de woonkamer naar de slaapverdieping.

Producten

Life saving innovations

Toonaangevend met de modernste technologie en ontworpen om de meest betrouwbare, efficiënte en wenselijke oplossingen voor de thuisveiligheid te leveren.