Installateurs

230V rookmelders zijn verplicht in de Nederlandse woningen en worden geïnstalleerd zoals opgenomen in de NEN2555.

Projecterings- en prestatie-eisen

Uitdaging voor de komende jaren

Na de invoering in 2003 is de norm een aantal keer gewijzigd en is het projecteren van rookmelders steeds vaker een punt van discussie tussen opdrachtgevers, brandweer en installateur.

In de NEN2555- 2008 zijn er naast de projecteringseisen ook prestatie-eisen m.b.t. de geluidsdruk van rookmelders in woningen voorgeschreven: min. 65dB(A) in de vluchtroute en min. 75dB(A) in de bedruimte, ongeacht waar de brand ontstaat en welke melder als eerste alarm genereert. Dit betekent dat rookmelders met elkaar gekoppeld moeten worden. Draadloos koppelen is nu ook toegestaan waarbij de gekoppelde melders deel uitmaken van meer dan 1 eindgroep. (NPR 5310 blad 52), mits de installatie voorschriften van de fabrikant.

Energiebesparingscoëfficiënt (EPC)

Alle nieuwbouw energieneutraal

Met de wettelijke Energieprestatiecoeffecient (vanaf 2015 is de EPC 0,4) in 2020 is het streven dat alle nieuwbouw energieneutraal wordt gebouwd (EPC 0). Met een toename van apparaten in de woningen om deze EPC te halen, breekt er zowel voor de elektroninstallateur als een rookmelder fabrikant een enerverende periode aan. EMC richtlijnen zoals de EN 61000-3, 4 en 6 serie zijn voor alle aangesloten apparaten wettelijk verplicht in Europa. In deze EMC richtlijn staat beschreven dat elektrische en elektronische apparatuur niet te veel storing mag veroorzaken en andersom ook zelf niet te gevoelig mag zijn voor stoorsignalen van buitenaf. De richtlijn omvat alle systemen en apparaten, zodra deze elektromagnetische storingen kunnen veroorzaken of daarvoor in hun werking kunnen worden beïnvloed.

Power Quality en energiebesparing in de woning

Schade aan alle componenten

Bij harmonische netvervuiling ontstaan er afwijkingen in de sinusvormige spanning- en stroomgolfvorm. De golfvorm vervormt en kan pieken vertonen die veel hoger liggen dan zou moeten bij een zuivere sinus. In hogere frequentiecomponenten blijft reststroom achter.

Hierdoor ontstaat warmte in alle aangesloten componenten waardoor de temperatuur veel hoger kan oplopen dan begroot. Dat zorgt uiteindelijk voor de schade aan alle componenten.

Energieneutraal

FireAngel is klaar voor de toekomst.

Om probleemloos 230V gevoede rookmelders te installeren in Energieneutrale woningen introduceert FireAngel een nieuwe generatie melders: EMC* ongevoelige melders voorzien van intelligente detectietechnologie voor een bekabeld als draadloos netwerk. Een combinatie van beiden is mogelijk.

FireAngel rook- en hittemelders zijn uitgerust met de nieuwste detectietechnologie voor rook en hitte: Wi-Safe 2 technologie zorgt ervoor dat alle melders aan elkaar gekoppeld kunnen worden en continue met elkaar blijven communiceren.

Thermoptek technologie

Verhoging van sensiviteit

Thermoptek is de nieuwe technologie voor de rookmelders welke een combinatie van optische en thermische detectietechnieken is. Zodra een temperatuurstijging wordt vastgesteld, wordt de sensitiviteit van de rookmelder verhoogd wat zorgt voor een snellere responstijd en het verkleint de kans op onnodig afgaan van de melder.

Thermistek technologie

Controle van temperatuurverandering

De Thermistek technologie in de hittemelders controleert de temperatuurverandering en meet continue de vooraf ingestelde aanspreektemperatuur tussen 56 °C – 64 °C.

Wi-Safe 2 technologie

In een handomdraai te realiseren

De intelligente draadloze module in de melders maakt draadloze communicatie met ieder ander product met Wi-Safe 2 technologie mogelijk. Er kunnen maximaal 50 units aan elkaar gekoppeld worden. Alle apparaten communiceren iedere 3 seconden met elkaar. Het toevoegen van extra melders en accessoires is in een handomdraai te realiseren.

Snel en gemakkelijk

Langdurig gebruik en eenvoudige installatie

Het vervangen van batterijen behoort tot het verleden. Alle FireAngel producten beschikken over een niet verwijderbare lithium batterij met een levensduur van meer dan 10 jaar. Dit is bij ons de standaard. Geen 9V alkaline batterijen meer! De installatie is snel en gemakkelijk. De melders zijn voorzien van een harde plastic kap om melders in de afbouwfase optimaal tegen bouwgruis en stof te beschermen.

Bent u installateur en heeft u technische vragen? Neem dan contact met ons op.

Kom in contact

PDF's

Wij helpen u verder

Sprue Safety Products Ltd is de Europese distributeur van First Alert® en BRK® en producent van FireAngel® AngelEye® en Sona®

Producten

Life saving innovations

Toonaangevend met de modernste technologie en ontworpen om de meest betrouwbare, efficiënte en wenselijke oplossingen voor de thuisveiligheid te leveren.