Brandveiligheid in de caravan

Brandveilig op vakantie?

Brandveiligheid in caravan en camper

Altijd een rook- en koolmonoxidemelder

Comfort op vakantie wordt steeds belangrijker. Huishoudelijke apparaten en andere elektronica nemen we graag mee op reis. Let er goed op dat u speciale campingapparatuur gebruikt met een laag stroomverbruik. En ga op de juiste manier om met gasflessen- en toestellen. Installeer altijd een rookmelder maar ook een koolmonoxidemelder als u gebruik maakt van een toestel met een openverbranding in uw caravan, camper of vakantiewoning.

Veilig omgaan met gas

Zorgvuldige installatie

Het is heel belangrijk dat, voordat u flessengas gaat gebruiken, u de flessen en de apparatuur zorgvuldig installeert en hoe u koolmonoxidevergiftiging kunt voorkomen!

Hoe kan ik koolmonoxidevergiftiging voorkomen?

Onderhoud van een (open)verbrandingstoestel

Zorg dat uw verbrandingstoestel bij voorkeur jaarlijks wordt gecontroleerd door een vakman. Vaak kunt u aan een sticker op het toestel zien wanneer deze voor het laatst is gecontroleerd.

Goede ventilatie

Zo voorkom en herken je het

  • In een ruimte waar een open verbrandingstoestel staat of hangt, is een goede ventilatie noodzakelijk voor voldoende toevoer van verse lucht en afvoer van verbrandingsgassen.
  • Als het toestel in gebruik is, moeten roosters en klepramen openstaan. Ook kunnen in uw vakantiewoning permanent geopende ventilatieopeningen aanwezig zijn voor een verbrandingstoestel. Stopt deze openingen nooit dicht.
  • Een caravan heeft geen mechanisch ventilatiesysteem of een keukenafzuigkap. Juist daarom is toevoer van voldoende ventilatielucht belangrijk!
  • Of u nu een geiser, cv of gaskachel heeft: om het aardgas te kunnen verbranden is zuurstof  nodig. Is er te weinig zuurstof, dan is de verbranding niet volledig en vormt er zich koolmonoxide. Wanneer moet u zich ongerust maken?
  • De vlam in het kook/gastoestel is oranje in plaats van blauw en hoger dan normaal.
  • De vrijkomende waterdamp verdwijnt niet waardoor de ramen beslaan.
  • Mocht u in aanraking komen met schadelijke concentraties koolmonoxide, dan zult u of uw huisgenoten symptomen ervaren als misselijkheid, lichte hoofdpijn, overgeven en vermoeidheid.
  • Daarnaast zult u zich verward en slaperig voelen en ervaart u een verhoogde hartslag.

Producten

Life saving innovations

Toonaangevend met de modernste technologie en ontworpen om de meest betrouwbare, efficiënte en wenselijke oplossingen voor de thuisveiligheid te leveren.