Hoeveel rookmelders heb ik nodig?

Nieuws

10/3/23

Hoeveel rookmelders heb ik nodig?
We gaan uit van drie verschillende veiligheidsniveaus: ‘best’ ‘beter’ en ·‘voldoende’ .

Denk na over wat in jouw geval het beste niveau is om binnen 3 minuten buiten te staan.  

Heb je kinderen? Dan heb je veel meer tijd nodig.

-1- Voor de beste, optimale veiligheid plaats je de rookmelders in alle ruimtes in je woning waar een brand zou kunnen ontstaan en waar je gewaarschuwd wil worden.  

-2- Behalve rookmelders in de vluchtroute plaats je ook rookmelders in alle slaapkamers.   

-3- Dit veiligheidsniveau houdt in dat je de rookmelders op elke (woon)verdieping bij voorkeur in de vluchtroute (meestal de hal, de gang enoverloop) ophangt. Controleer of je het geluid van de melders kunt horen in ruimtes waar je slaapt, verblijft of werkt als je daar geen melders plaatst.        
Doe ook de Rookmelderwijzer om te kijken hoeveel rookmelders jij nodighebt.

Hoe hang ik een rookmelder op?
Een rookmelder ophangen is zo gepiept enkan op twee manieren:

1: Vastschroeven
Je kunt de rookmelder ook vastschroeven inhet plafond. Meestal worden rookmelders geleverd met pluggen en schroeven.Voordeel is dat rookmelders 10 jaar mee gaan, dus 1 keer vastschroeven is 10jaar veilig(dan moet je natuurlijk wel een rookmelder kopen met een batterijdie 10 jaar meegaat en je rookmelder schoonhouden en testen). ‍
2: Met een daarvoorbestemde sticker.

Er bestaan speciale dubbelzijdige stickers waar je een rookmelder mee kunt ophangen. Zorg dat de ondergrond ontvet (enegaal) is en plaats de sticker. Plak de rookmelder er tegen aan en druk even stevig aan. Let op: Magneten en draadloos is geen goede combinatie.

Waar plaats ik een rookmelder als ik een schuin plafond heb?

In een kamer met schuine of toelopende plafonds of puntgevels moeten derookmelders op 90 centimeter vanaf het hoogst gemeten punt van het plafondworden opgehangen. Zodra de rookmelder minder dan 90 centimeter vanaf het hoogst gemeten punt van het plafond wordt opgehangen bestaat er een kans dat de rook de sensor niet op tijd bereikt door de stilstaande lucht in de nok. 

Zorg er wel voor dat je de rookmelder goed kunt onderhouden.  

Waar plaats ik mijn rookmelder(s) niet? 
Er zijn verschillende plekken waar je de rookmelder beter niet kan plaatsen:

•  Vlak naast een plafoniere
‍•  Bij een ventilator of ventilatieopening
•  Op een tochtige- en vochtige plek. Bijv. voor de douche/badkamer
•  Boven de verwarming
Op deze plekken kunnen rookdeeltjes door de luchtstroming de rookmelder niet bereiken, waardoor je niet of te laat gewaarschuwd zal worden, of melders worden juist te gevoelig door stof en vocht.

Uitzonderingssituaties
Een rookmelder in de kelder of in de garage is dat nu nodig? Logisch dat je dit graag wilt weten. Veel voorkomende uitzonderingen zijn opgenomen in de veel gestelde vragen.

Dit advies is gebaseerd op het onderzoek Effectiviteit van rookmelders in woningen dat de Brandweeracademie van het Instituut Fysieke Veiligheid (tegenwoordig NIPV) heeft uitgevoerd.

Producten

Life saving innovations

Toonaangevend met de modernste technologie en ontworpen om de meest betrouwbare, efficiënte en wenselijke oplossingen voor de thuisveiligheid te leveren.